Żywienie dietetyczne stanowi modyfikację racjonalnego żywienia. Modyfikacja ta może być związana ze zmianą konsystencji diety, zmianą wartości energetycznej lub zawartości składników odżywczych w diecie, lub wyeliminowaniu produktu lub grupy produktów z diety.

Żywienie dietetyczne powinno prowadzić do poprawy stanu zdrowia, pomagać w wyzdrowieniu i oszczędzać chory narząd. Należy pamiętać również o tym, że każda dieta powinna dostarczać wymaganych ilości energii dla utrzymania masy ciała na prawidłowym poziomie oraz niezbędnych składników dla potrzeb metabolicznych ustroju.

Zatem słowo dieta oznaczać będzie specjalny sposób żywienia, mający na celu dostarczenie niezbędnych organizmowi składników pokarmowych z jednoczesnym uwzględnieniem jego możliwości w zakresie trawienia i wchłaniania.

Diety:

  1. Cukrzyca Ciążowa
  2. Bogatoresztkowa
  3. Ciąża
  4. Karmienie
  5. Łatwostrawna bogatobiałkowa
  6. Łatwostrawna niskobiałkowa
  7. Łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  8. Łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
  9. Łatwostrawna
  10. Kontrolowanie zawartości kwasów tłuszczowych
  11. Papkowata
  12. Płynna wzmocniona
  13. Ubogoenergetyczna
  14. Z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
  15. Piramida
  16. Żywienie niemowląt